melatonin

Hvad er melatonin – og hvorfor er det vigtigt for mit velbefindende?

Hvad er melatonin – og hvorfor er det vigtigt for mit velbefindende?

Melatonin er et hormon i kroppen, som eksklusivt koder for den gode, lange nattesøvn. Mennesket er fra naturens hånd indrettet til at have sit virke i de lyse dagtimer, og sove om natten, hvor det er mørkt. Derfor er vore øjne blandt andet ikke udviklet til at se i mørke, men til at opfange dagslys og udnytte dette til vores fordel.

Dette betyder, at kroppen reagerer på lys, og via den neuro transmitter, som kaldes serotonin, sender besked via nervesystemet, som vækker hjernen og organerne til dåd. Omvendt vil fravær af lys – altså mørke – påvirke kroppen til at frigive melatonin, som har den stik modsatte virkning.

Melatonin fortæller krop og hjerne, at nu er det på tide at lukke ned og gå til ro. Et menneske skal helst have mellem otte og ti timers søvn hver nat. Under søvnen får kroppen mulighed for at restituere og reparere alskens skader, den har pådraget sig i løbet af dagen. Samtidig udnytter hjernen denne hviletid til at få ryddet op i dagens indtryk, og få sorteret minder på den rigtige måde.

Når man ikke får sin nattesøvn, vil man opleve at alting bliver blandet sammen, og hukommelsen vil få svært ved at fungere, lige som man ikke vil kunne fokusere på vigtige gøremål. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at sove om natten – og den gode nattesøvn er betinget af et vist melatonin indhold i kroppen.

Kan jeg tage melatonin som kost tilskud?

Det er desværre ikke muligt at købe melatonin som kost tilskud i Danmark. Du kan dog købe Zenbev, som er et naturligt kost tilskud med et naturligt højt indhold af tryptofan – en amino syre, som forstærker udskillelsen af melatonin.

Du kan læse mere om melatonin, tryptofan og Zenbev i den online melatonin guide på melatoninguide.dk